Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
Metadados | Descrição | Idioma |
---|---|---|
Autor(es): dc.creator | Sousa, Pedro Manuel de | - |
Autor(es): dc.creator | Moreira, Maria João | - |
Autor(es): dc.creator | Moura, Ana Pinto de | - |
Autor(es): dc.creator | Cunha, Luís Miguel | - |
Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T15:10:57Z | - |
Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T15:10:57Z | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2023-01-15 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2023-01-15 | - |
Data de envio: dc.date.issued | 2021 | - |
Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/10400.2/13152 | - |
Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/10400.2/13152 | - |
Descrição: dc.description | According to FAO, one-third of all edible food produced for human consumption is wasted or otherwise lost from the food chain per year, or about 1.3 billion tonnes. In Europe, the amount of industrial food waste or loss varies between 19% and 39% of the total food loss in the food supply chains. As a result, the adoption of a circular economy policy has received special attention from the agrifood industries, allowing for the creation and development of new food products made of by-products that would otherwise be wasted or used for secondary applications. The aim of this research is twofold: i) to understand the way consumers perceived the circular economy and food products from the circular economy, and ii) to evaluate attitudes towards the circular economy. For this, a mixed methodology was applied free word association methodology was applied to evaluate consumers’ conceptualization of the circular economy and the use of by-products as foods. Data were analysed by grouping the responses into exclusive and exhaustive categories, and a correspondence analysis was also performed to originate perceptual maps. Additionally, a questionnaire was designed to evaluate major concepts and attitudes correlated with the circular economy. Data were reduced by principal component analysis (PCA), and participants were grouped through clustering. Results showed that consumers understand the circular economy as related mainly to Sustainability, Economy, and Circularity dimensions. Participants had great difficulty identifying the by-products used as foods or as food ingredients. Four groups were identified based on the associations to the six principal components originated by the PCA. However, the results highlighted a very low association with all clusters of the Food Valorisation dimension within the concept of the circular economy, and also a lack of a clear understanding of consumers’ attitudes towards food products from the circular economy. | - |
Descrição: dc.description | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | - |
Formato: dc.format | application/pdf | - |
Idioma: dc.language | en | - |
Publicador: dc.publisher | GreenUPorto, FCUP | - |
Palavras-chave: dc.subject | By-products | - |
Palavras-chave: dc.subject | Consumer | - |
Palavras-chave: dc.subject | Exploratory study | - |
Palavras-chave: dc.subject | Food | - |
Título: dc.title | Consumer perceptions and attitudes of the circular economy and food by-products | - |
Aparece nas coleções: | Repositório Aberto - Universidade Aberta (Portugal) |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: