
Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
| Metadados | Descrição | Idioma |
|---|---|---|
| Autor(es): dc.creator | Sousa, Pedro Manuel de | - |
| Autor(es): dc.creator | Moreira, Maria João | - |
| Autor(es): dc.creator | Moura, Ana Pinto de | - |
| Autor(es): dc.creator | Lima, Rui Costa | - |
| Autor(es): dc.creator | Cunha, Luís Miguel | - |
| Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T15:27:12Z | - |
| Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T15:27:12Z | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2023-01-03 | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2023-01-03 | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2020 | - |
| Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/10400.2/12987 | - |
| Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/10400.2/12987 | - |
| Descrição: dc.description | Every year, agri-food industries in industrialised countries produce approximately 1.3 billion tonnes of food loss and waste. The adoption of a circular economy policy has received special attention by the agri-food industries, allowing for the creation and development of new food products made of by-products that would otherwise be wasted or used for secondary applications. The present work, of an exploratory nature, aims to assess how consumers conceptualise the circular economy in order to identify consumer recognition of the use of by-products from the food industry to upcycle food products and to evaluate attitudes towards the circular economy. To this end, a mixedmethodology was applied to 340 participants. The first part was qualitative and used free word association to evaluate consumers’ conceptualisation of the circular economy and use of by-products as foods. Data were analysed by grouping the responses into exclusive and exhaustive categories and a correspondence analysis was also performed to originate perceptual maps. Additionally, a questionnaire was designed to evaluate major concepts and attitudes correlated with the circular economy. Data were reduced by principal component analysis (PCA) and participants grouped through clustering. Results showed that consumers understand circular economy as related mainly into Sustainability, Economy, and Circularity dimensions. Participants had great difficulty identifying the by-products used as foods or as food ingredients. From the quantitative data, four groups were identified based on the associations to the six principal components originated by the PCA. However, the results highlighted a very low association with all clusters of the Food Valorisation dimension within the concept of the circular economy, and also a lack of a clear understanding of consumers’ attitudes towards food products from the circular economy. Greater promotion and dissemination by the competent entities aimed at the general public may contribute towards greater integration, participation and acceptance of the circular economy concept for the upscaling of food by-products. | - |
| Descrição: dc.description | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | - |
| Formato: dc.format | application/pdf | - |
| Idioma: dc.language | en | - |
| Publicador: dc.publisher | MDPI | - |
| Direitos: dc.rights | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Circular economy | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Consumers | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Exploratory study | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Food by-products | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Food industry | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Knowledge | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Upcycled food product | - |
| Título: dc.title | Consumer perception of the circular economy concept applied to the food domain: an exploratory approach | - |
| Aparece nas coleções: | Repositório Aberto - Universidade Aberta (Portugal) | |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: