
Atenção:
O eduCAPES é um repositório de objetos educacionais, não sendo responsável por materiais de terceiros submetidos na plataforma. O usuário assume ampla e total responsabilidade quanto à originalidade, à titularidade e ao conteúdo, citações de obras consultadas, referências e outros elementos que fazem parte do material que deseja submeter. Recomendamos que se reporte diretamente ao(s) autor(es), indicando qual parte do material foi considerada imprópria (cite página e parágrafo) e justificando sua denúncia.
Caso seja o autor original de algum material publicado indevidamente ou sem autorização, será necessário que se identifique informando nome completo, CPF e data de nascimento. Caso possua uma decisão judicial para retirada do material, solicitamos que informe o link de acesso ao documento, bem como quaisquer dados necessários ao acesso, no campo abaixo.
Todas as denúncias são sigilosas e sua identidade será preservada. Os campos nome e e-mail são de preenchimento opcional. Porém, ao deixar de informar seu e-mail, um possível retorno será inviabilizado e/ou sua denúncia poderá ser desconsiderada no caso de necessitar de informações complementares.
| Metadados | Descrição | Idioma |
|---|---|---|
| Autor(es): dc.creator | Baião, Luís F. | - |
| Autor(es): dc.creator | Moura, Ana Pinto de | - |
| Autor(es): dc.creator | Rocha, Célia | - |
| Autor(es): dc.creator | Valente, Luísa M. P. | - |
| Autor(es): dc.creator | Cunha, Luís Miguel | - |
| Data de aceite: dc.date.accessioned | 2025-08-21T15:17:12Z | - |
| Data de disponibilização: dc.date.available | 2025-08-21T15:17:12Z | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2022-12-19 | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2022-12-19 | - |
| Data de envio: dc.date.issued | 2020 | - |
| Fonte completa do material: dc.identifier | http://hdl.handle.net/10400.2/12774 | - |
| Fonte: dc.identifier.uri | http://educapes.capes.gov.br/handle/10400.2/12774 | - |
| Descrição: dc.description | The main goal of this research was to explore and understand Chefs’ perceptions regarding sea urchin gonads sensorial features, production and use, with an emphasis on echinoculture. This study used a mixed methodology, where three groups of chefs were interviewed: Michelin star, from Ericeira and from Algarve, these being the two main regions of sea urchin consumption. During the interviews, Chefs exposed that there is some apprehension regarding the consumption of sea urchin mainly due to their appearance. Moreover, this product is yet to be explored in Portugal where it still sits in a niche market, emphasizing the need to advertise benefits and sensory pleasure that this product could provide. Furthermore, the existent preconception and suspicion about aquaculture products and their acceptance should be countered, since the future availability of these gourmet products and other seafood commodities with high-quality will be dependent on their production in sustainable culture systems. The Chefs also performed sensory evaluation through the application of Projective Mapping with Ultra Flash Profiling, showing that sea urchin gonad’s sensory properties were mainly influenced by sex. These results emphasize the need for communication and marketing strategies through locals, chefs and gastronomic events, focused on the promotion of consumers awareness about the exclusivity of this product and the importance of aquaculture for the future of the seafood market. | - |
| Descrição: dc.description | The authors would like to thank Tiago Sá from CIIMAR for providing technical support during the samples harvesting and transport. Luís F. Baião was financially supported by Fundação para a Ciência e a Tecnologia (FCT), Portugal, and Sense Test, Lda., through the industrial PhD grant PD/BDE/129043/2017. Work supported by project CAVIAR - Market valorisation of sea urchin gonads through dietary modulation (FA_05_2017_015), financed through programme Fundo Azul. Authors also acknowledge financial support from National Funds from FCT, within the scope of UIDB/05748/2020 and UIDP/05748/2020 (GreenUPorto) and UIDB/04423/2020 and UIDP/04423/2020 (CIIMAR). | - |
| Descrição: dc.description | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | - |
| Formato: dc.format | application/pdf | - |
| Idioma: dc.language | en | - |
| Publicador: dc.publisher | Elsevier | - |
| Relação: dc.relation | Characterization of the sensory profile of sea urching aiming at the selection of premium gonads | - |
| Relação: dc.relation | GreenUPorto - Research Center in Sustainable Agri-food Production | - |
| Relação: dc.relation | GreenUPorto - Research Center in Sustainable Agri-food Production | - |
| Relação: dc.relation | Interdisciplinary Centre of Marine and Environmental Research | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Gonads | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Interviews | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Michelin star chefs | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Projective mapping | - |
| Palavras-chave: dc.subject | Sensory features | - |
| Título: dc.title | Dimensions for the valorisation of sea urchin (Paracentrotus lividus) gonads production through the eyes of experienced chefs | - |
| Aparece nas coleções: | Repositório Aberto - Universidade Aberta (Portugal) | |
O Portal eduCAPES é oferecido ao usuário, condicionado à aceitação dos termos, condições e avisos contidos aqui e sem modificações. A CAPES poderá modificar o conteúdo ou formato deste site ou acabar com a sua operação ou suas ferramentas a seu critério único e sem aviso prévio. Ao acessar este portal, você, usuário pessoa física ou jurídica, se declara compreender e aceitar as condições aqui estabelecidas, da seguinte forma: